Varusteet

 

Luistimet

Tärkein varusteesi on hyvät taitoluistimet. Kenkä on valmistettu hyvästä nahasta, se on tukeva ja riittävän tiukka nilkan ja jalkapöydän kohdalta, mutta riittävän tilava varpaiden kohdalta. Hyväkään kenkä ei heti tunnu miellyttävältä jalassa, vaan sitä täytyy "ajaa sisään." Jalkineessa on vuorattu kieli ja korko on n.2-3 cm korkea. Liian korkea varsi aiheuttaa paineita sääreen ja vaikeuttaa oikeiden asentojen löytymistä. Taitoluistimen terä on keinumainen ja siinä on edessä piikit, joihin ei tarvitse kajota pienenkään luistelijan kohdalla. Terän keskellä on ura, joka antaa mahdollisuuden käyttää terän sisempää ja ulompaa osaa tai molempia yhtä aikaa. Luistimessa käytetään mieluiten jalkaa hyvin myötäilevää sukkaa, joka ei ole kovin paksu.

Taitoluistimia myyviä liikkeitä pääkaupunkiseudulla:

Luistimen nyörittäminen

Aloita aina alhaalta ja huolehdi, että varpaasi pääsevät hieman liikkumaan. Jalkapöydän ja nilkan kohdalta nauhat sidotaan tukevasti, näin varmistetaan riittävä tuki nilkalle. Varren loppuosa sidotaan löysemmin. Varsi on sopivan kireä, kun etusormi mahtuu takaa varren ja jalan väliin. Nyöritykseen laitetaan ennen hakasia solmu löystymisen estämiseksi. Nauhat katkaistaan sopivan pitkiksi ja solmitut nauhat työnnetään läpän ja varren väliin. Roikkuvat nauhat ovat vaaralliset.

Luistimen huolto

Luistimen terä vaatii suojan aina liikuttaessa lattioilla. Suoja poistetaan pukuhuoneessa ja terä kuivataan hyvin siihen varatulla pyyhkeellä. Luistinta kannattaa säilyttää ilman muovista teräsuojaa ja erillisissä kankaisissa pusseissa. Terät ruostuvat myös herkästi pilalle. Luistimet kannattaa siksi tuulettaa kotona kengän kuivaamiseksi myös sisältä.

Luistimien terät teroitetaan aivan eri tavalla kuin jääkiekkoluistimen terä. Tiedustele teroitusta taitoluistimiin erikoistuneista liikkeistä:

  • Erkki Asikainen, Myyrmäen jäähalli, ark. klo 17 jälkeen. Puh. (09) 533 274

  • SM-Skate Marketing Oy

  • Skate Shop

  • Taitoluistimien teroitus ja huolto Mikko Karttunen, Minna Canthin katu 20 (Töölö), ma-pe klo 9-17, puh. (09) 479 584

Nuoren luistelijan vaatetus

Jääharjoituksiin:
Joustavat ja lämpimät vaatteet ovat luistellessasi tarpeen.  Lämmin poolopusero ja villapaita tai fleece, joustavat housut, damaskit tai verkkarit ovat hyviä vaihtoehtoja. Toppapuvut ovat usein liian paksuja ja vaikeuttavat luistelijan liikkumista. Käsineet ovat tarpeelliset. Pään suojaksi tarvitaan luistelukoululaisilla pipo. Kypärä ei ole pakollinen, mutta aivan pienelle, aloittelevalle luistelukoululaiselle tarpeellinen ja suositeltava. Liian iso tai päässä heiluva kypärä voi olla vaikea hallita. Pitkät hiukset tulee sitoa kiinni, etteivät ne häiritse luistellessa.

Oheisharjoituksiin:
Oheisharjoituksiin riittävät verryttelyhousut ja t-paita, jalkineina sisäpelitossut.

Seuravarusteita voit tilata täältä.